tiistai 12. lokakuuta 2010

NOPEUS JA VAUHTI

NOPEUS JA VAUHTI

Kuten edellä havainnoimme, pudotessaan kappale on liikkeessä. Putoava kappale on tällöin vuorovaikutuksessa Maan kanssa.

Fysiikassa kaikki liikkeen muunnokset aiheutuvat kappaleiden vuorovaikutuksista muiden kappaleiden kanssa. Vuorovaikutuksessa on aina kaksi osapuolta, ja sen seuraukset havaitaan molemmissa osapuolissa samanaikaisesti.

Kun fysiikassa tutkitaan jonkin kappaleen liikettä kokeellisesti, mittaustulokset esitetään yleensä TAULUKOSSA. Taulukko ei kuitenkaan kerro meille mitään kappaleen paikasta.

Kappaleen paikka kuvataan aina suhteessa johonkin toiseen kappaleeseen eli tarvitaan vertailupiste, origo. Paikan ilmaisemiseen tarvitaan koordinaatistoa. KOORDINAATISTOSSA liikettä kuvataan kuvaajan eli graafin avulla, vähän samalla tavalla kuin aarrekartassa kuvataan reitti aarteen luo.

Liikettä kuvatessa ei riitä, että kerrotaan kappaleen etäisyys tarkasteltavasta pisteestä (origosta). On tiedettävä myös liikkeen suunta. Liikkeen suuntaa ja paikan muutosta kuvataan fysiikassa VEKTORILLA.


NOPEUS ilmoittaa, miten kappaleen paikka muuttuu ajan mukaan: Voit lukea yllä olevasta taulukosta, että kymmenessä sekunnissa pyörä on edennyt 40metriä. Saman näet koordinaatistosta. Mistä näet myös sen, että liikkeen nopeus ei muutu vaan pysyy vakiona.

TEHTÄVÄ 1.: Pyydä opettajaltasi moniste kuvan taulukosta ja koordinaatistosta. Liimaa se vihkoosi ja sijoita taulukon loput pisteet paikoilleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti